V Sloveniji se mudi več kot 200 najboljših matematičark

Z današnjo otvoritveno slovesnostjo se začenja Evropska dekliška matematična olimpijada. Udeležuje se je 214 tekmovalk in 54 držav, saj se prestižnemu tekmovanju pridružuje vse več držav zunaj Evrope, med njimi so na primer Japonska, Kitajska, Tunizija, Avstralija, … Poleg tekmovanja je osrednji namen olimpijade druženje s sovrstnicami in opogumljanje deklet za STEM poklice prihodnosti.

»Vključevanje deklet v STEM poklice je na današnjem trgu dela postalo zelo pomembno. Ponuja priložnosti. Ohranjanje in varovanje okolja, iskanje alternativnih virov energije, raziskovanje vesolja, razvoj zdravil za trenutno neozdravljive bolezni in uporaba umetne inteligence za človeku prijaznejše bivanje zahtevajo znanje in sposobnosti vseh, ki si delimo zeleni planet,« je tekmovalke nagovorila častna pokroviteljica dogodka predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Tonska izjava: predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar

Potek tekmovanja

Tekmovanje bo potekalo v soboto in nedeljo. Vsako državo lahko na tekmovanju zastopajo največ 4 tekmovalke, izbrane na nacionalnih izborih. V Sloveniji se izbirnih tekmovanj udeležuje od 25 do 40 dijakinj iz vse države. Dekleta vsak dan čakajo 3 naloge, za reševanje pa imajo 4 ure in 30 minut časa dnevno. Ko odpišejo, njihove naloge pred komisijo zagovarja vodja ekipe. Polovica tekmovalk dobi medaljo, medalje pa so razdeljene v razmerju 1:2:3 (zlato, srebro, bron). 50 % tekmovalk dobi medaljo. Če tekmovalka ne prejme medalje, lahko dobi pohvalo. Zanjo mora rešiti vsaj eno nalogo.

Ob tekmovanju

V sklopu dogajanja olimpijade si bodo dekleta ogledala Ljubljano in Postojnsko jamo, čas pa izkoristila za tkanje prijateljstev. Med osrednjimi cilji olimpijade je namreč prav spoznavanje enako mislečih vrstnic in krepitev njihove samozavesti, da se bodo pogosteje odločala za kariero na področjih znanosti, tehnike, inženirstva in matematike.

Ponedeljkov večer bo v znamenju okrogle mize z uspešnimi ženskami. Gostje bodo:

 • raziskovalka uporabe matematičnih metod v računalništvu prof. dr. Nežka Mramor-Kosta,
 • inženirka leta Rosana Kolar,
 • vodja oddelka za umetno inteligenco na Institutu Jožefa Štefana Dunja Mladenić in
 • Maryna Viazovska, lanskoletna prejemnica Fieldsove medalje, ki jo za izjemne dosežke podeljujejo matematikom, mlajšim od 40 let.

Slovenijo zastopa 8 tekmovalk

Slovensko ekipo sestavlja 8 deklet, starih od 15 do 18 let, ki med drugim prihajajo iz Ljubljane, Škofje Loke, Mislinje, Velenja, Slovenske Bistrice. Najuspešnejše tekmovalke do zdaj so (slovenske tekmovalke se evropskih matematičnih olimpijad udeležujejo že od leta 2013) Ana Meta Dolinar s tremi bronastimi medaljami, Katarina Grilj z dvema in Teja Jeličić s srebrno medaljo. Katarina je tudi letošnja članica ekipe.

Pri pripravi olimpijade z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije sodelujejo Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru s podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Seznam slovenskih tekmovalk na Egmo 2023:

 • Katarina Grilj, Sr. šola Slovenska Bistrica, 4. letnik,
 • Kaja Rajter, II. gimnazija Maribor, 4. letnik,
 • Nives Gošnjak, ŠČ Velenje, Gimnazija, 3. letnik,
 • Patricia Király, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija, 2. letnik,
 • Ekaterina Chizhova, OŠ Trnovo, Ljubljana, 8. razred,
 • Zara Barbarić, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija, 2. letnik,
 • Neca Camlek, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija, 4. letnik, in 
 • Ema Hojan, ŠČ Velenje, Gimnazija, 4. letnik.