Letošnja slovenska ekipa

Izbranih je 8 tekmovalk, ki bodo zastopale barve Slovenije na bližajoči se Evropski dekliški matematični olimpijadi. Ta bo potekala med 13. in 19. aprilom v Portorožu, Slovenke pa se bodo pomerile v konkurenci 214 tekmovalk iz 56 držav.

Letošnje udeleženke med drugim prihajajo iz Ljubljane, Škofje Loke, Mislinje, Velenja, Slovenske Bistrice. Polovica med njimi je že bila na olimpijadi, polovica se je na tekmovanje uvrstila prvič. V marcu so v Portorožu opravile prve skupne intenzivne priprave. Vodili so jih nekdanji tekmovalci, študenti matematike Lana, Jan in Jaka. »Cilj priprav je, da rešimo čim več nalog, se naučimo, kako pristopiti k posameznemu tipu naloge, kako rešitev napisati na čim lepši način, naučimo jih tudi kakšnega matematičnega trika,« je opisal Jan.

Tekmovalke smo povprašali o njihovem odnosu do matematike in pričakovanjih od EGMO2023. Patricia: »Matematiko imam rada, ker je logična, ima smisel. Priprave so bile koristne, ker se med seboj spodbujamo, z reševanjem pa predvsem sebi dokazuješ, da si dovolj dober.«

»V osnovni šoli sem ugotovila, da mi matematika leži. Včasih tudi čez dan razmišljam, kako bom kakšen izziv rešila. Že, da sem se uvrstila na olimpijado, je super, zelo sem radovedna, kakšne naloge bodo, in ali bo med njimi vsaj kakšna, ki mi bo šla,« je dodala Ema.

Katarina pove: »V srednji šoli sem spoznala, da je matematika veliko več od tistega, kar se učiš v šoli. Zdaj predvsem ugotavljam, katera področja matematike mi posebej ležijo. Vsaka olimpijada je svojevrstna in zelo lepa izkušnja.«

»Vsi mislijo, da smo matematiki piflarji. Jaz mislim, da smo čisto običajni, matematike se ni treba učiti na pamet, vse lahko razumeš. Treba je biti prizadeven, ne nujno pameten,« je misli strnila Zara.

Raziskovanje je pomembna dejavnost univerz in fakultet, poudarjajo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, kjer deluje ena od dveh vodilnih raziskovalnih skupin na področju algebraične teorije grafov na svetu. »Ravno pretekli teden je naša univerza praznovala 20. obletnico obstoja, ki so jo zaznamovali mnogi pomembni mejniki na področju raziskovanja in mednarodnega sodelovanja. Ne smemo pozabiti, da je naše osnovno poslanstvo prenos znanja mlajšim generacijam. Zato me izjemno veseli, da je Univerza na Primorskem aktivno vpeta v organizacijo Evropske dekliške matematične olimpijade, kjer bomo lahko gostili briljantna in nadarjena mlada dekleta s celega sveta. Vključevanje deklet v področja STEM je izjemno pomembno za napredek in razvoj vsake izobraževalne in raziskovalne institucije,« je priprave zaključila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar.

Pri pripravi olimpijade, ki jo organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, sodelujejo Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru s podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.